Surdegsbröd på siktat vete och fullkornsspelt
5
ingredienser
2
portioner
0
min
Ett stort bröd eller två mindre.
Ingredienser
4oo g stenmalet fullkornsspelt
400 g stenmalet siktat vete
600 g vatten
160 g surdeg
18 g salt
Instruktioner
1
Mät opp ca 30 grader varmt vatten
2
Vispa ner den aktiva surdegen. Du kan testa genom att sätta en liten klick i vatten. Den ska flyta om den är fräsch.
3
Häll i mjölet och knåda till en klibbig deg.
4
Täck skålen med ett lock. Låt vila 30 minuter
5
Tillsätt saltet och knåda tills saltet löst opp sig
6
Låt vila 30 minuter
7
Under ca 2 timmar viker du degen totalt 4 ggr med en halvtimmes mellanrum
8
Efter vikningarna låter du degen ännu vila ca 2 timmar beroende på hur varmt det är. Degen borde hålla en temperatur kring 25 grader.
9
Forma bröden till runda eller avlånga bröd
10
Sätt dem i jäskorgar med mjölad linneduk inuti. Skarven på brödet ska vara uppåt
11
Känns bröden ännu stumma kan du låta dem ligga framme och jäsa 30 min-2 timmar
12
Annars kan du grädda genast eller sätta dem i kylen (4-6 grader) över natten och grädda följande dag.
13
Gräddning: Sätt en gryta i ugnen och värm ugnen 270-300 grader, 1 timme, över- och undervärme.
14
Häll ur brödet på bakplåtspaper, mjöla och snitta brödet
15
Flytta över brödet i grytan
16
Sänk värmen till 230 grader
17
Ta bort locket efter 20 minuter och grädda ännu 20 minuter tills innertemperaturen på brödet är 98 grader
18
Ta ut brödet och låt det vila en timme innan du skär i det.